Великденски яйца с чайове и море

 

Толкова магия има във Великден! С всички тези ритуали и практики. Знам, че голяма част от народните традиции са асимилирани от църквата, за да направи доближаването на хората до нея по-лесно, но на мен някак ми харесва това смесване, това ходене по ръба...  Трудно ми е да обясня на Дария за Великден, яйцата и боядисването, без да става твърде религиозно или пък твърде като за големи. Затова и не навлизам в подробности все още. Залагам повече на творческото, на смесването на цветовете, на различните техники. Изобщо разглеждаме Великден от празнично-креативната му страна. За другото - има време.

Тази година за традиционните експерименти с природни нагрила заложих най-вече на чайовете - традиционен черен чай, лайка, боровинка, горски плодове. И малко отвари - от спирулина, цвекло и лук. Цветовете стават меки, пастелни и много приятни. Сварените яйца се оставят да киснат в чайовете поне 2 часа. Може и повече, но аз лично нямах търпение.
 

Исках да имам морски яйца - синьо във всичките му проявления. И, мисля, че се получиха красиви - морскосиньо от различна дълбочина.


Откъснахме си незабравки и реших да залепя няколко от дребните им цветенца с белтък върху боровинково синьото. Върху бяло яйце стои много красиво, ако се залепят цветове от иглика. 


Красив Великден ще бъде.
Светъл да е празникът в душата и пред очите ви!

0 Коментари