Снимка: Pinterest.com
Няма по-хубаво от лошото време. То те кара да се прибереш. У дома. При себе си. Затова можеш да благодариш на силния вятър и на острите капки дъжд, които не ти позволяват да си обуеш обувките с френско деколте.
Дъждът събужда любовта. Вятърът я изпълва.
Започваш да се движиш по-бавно. Заставаш пред прозореца с чаша чай в ръка и проследяваш с безименния си пръст пътя на стичащата се капка по външната страна на прозореца. Щеше ли да правиш това, ако навън беше слънчево и бъбриво?|
Започваш да се движиш по-бавно. Заставаш пред прозореца с чаша чай в ръка и проследяваш с безименния си пръст пътя на стичащата се капка по външната страна на прозореца. Щеше ли да правиш това, ако навън беше слънчево и бъбриво?|
Усещаш как дишаш по-бавно.
Това те прави леко меланхолична, малко замислена...
В такива моменти ти се иска да си седиш вкъщи, със себе си, с любими хора. И нищо и никой извън това не ти е нужно. Освен пакет масло, ако случайно си забравила да купиш. Повече у дома, повече заедно, по-бавно.
Студено е и можеш да правиш две неща - любов или да готвиш. Прегръдката ще те стопли. Ако напъхаш пръсти в меко маслено тесто – също.
Говорете си за доброто. Изпечете си щастие. Добавете му карамел.
Обръщан сладкиш с карамел и смокини
Смокините са един от любимите ми плодове. Смокинята е лято. Не мога да им се наситя - пресни, на сладко, в лимонада, сладкиш, листата им използвам и когато приготвям основни ястия с ориз, киноа, зеленчуци или пиле.
Карамеленият сос на този обръщан сладкиш образува ароматна, златиста коричка, в която смокините
потъват елегантно. Маслото в соса пък не позволява на сладкиша да
залепне за тавата, така че да го обърнете с лекота. Обръщаните сладкиши са върхът! Може да приготвите със сливи, круши, череши, ябълки и т.н.
Продукти:
120 г масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 с.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. кардамон
10 бр. смокини
За карамеления сос:
1/2 ч.ч. захар
70 г масло
Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Прибавете половината от него при яйчената смес. Сипете прясното мляко, след това останалата смес от брашното. Разбъркайте, докато стане хомогенно.
Печете в предварително загрята на 180 градуса C фурна, s с вентилатор, за 40 минути.
Извадете от фурната и оставете да се охлади 5 минути. След това обърнете върху поднос.
Това те прави леко меланхолична, малко замислена...
В такива моменти ти се иска да си седиш вкъщи, със себе си, с любими хора. И нищо и никой извън това не ти е нужно. Освен пакет масло, ако случайно си забравила да купиш. Повече у дома, повече заедно, по-бавно.
Студено е и можеш да правиш две неща - любов или да готвиш. Прегръдката ще те стопли. Ако напъхаш пръсти в меко маслено тесто – също.
Говорете си за доброто. Изпечете си щастие. Добавете му карамел.
120 г масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 с.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. кардамон
10 бр. смокини
За карамеления сос:
1/2 ч.ч. захар
70 г масло
В плитък съд разтопете маслото и кафявата захар на средно силен котлон. В хаванче стрийте зърната кардамон и ги добавете към соса. Разбъркайте и залейте тавичката с този сос. Моята е правоъгълна, с размери 18/28. Ако имате кръгла, количеството е за тава с диаметър 24 см.
Нарежете смокините на половинки, по дължина. Подредете ги върху соса, обърнати с разреза надолу.
Разбийте маслото със захарта с миксер. Към получения крем добавете яйцата, едно по едно и разбърквайте след всяко.
Разбийте маслото със захарта с миксер. Към получения крем добавете яйцата, едно по едно и разбърквайте след всяко.
Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Прибавете половината от него при яйчената смес. Сипете прясното мляко, след това останалата смес от брашното. Разбъркайте, докато стане хомогенно.
Печете в предварително загрята на 180 градуса C фурна, s с вентилатор, за 40 минути.
Извадете от фурната и оставете да се охлади 5 минути. След това обърнете върху поднос.
0 Коментари