Приеми го този комплимент! Не е вирус, не боли

                                                              Снимка: tumblr.com

Ти си красива!

Приеми го! Комплимент е това, не вирус.
Усмихни се, благодари (ако искаш) и повярвай (осъзнай), че наистина е така. Че наистина си добра в това, че те бива, че ти се е получило вкусно, впечатляващо, че си красива, че имаш талант, че си работила добре... Независимо какво си направила - шапка от вестник или снимка на черна дупка.


- Много добре ти стои тази рокля.
- Ааа, тя ми е стара...

***

- Ау, този козунак ти се е получил велико! Трябва да ми дадеш рецептата.
- Абе, не стана много сладък и не е на конци...

***

- Много си хубава!
- Аз ли?! Гледай каква пъпка имам на челото.


И други подобни ситуации, в които някой оценява усилията ни, харесва това, което сме, споделя положителното си мнение, а ние, сякаш неспособни да приемем, че можем да сме добри в това, което правим, започваме да вървим по кривия път... Малко задна... А после настрани... Малко „кому е нужно сега това внимание“, и доза „не съм чак толкова добър/хубав“... Като добавим и лекото изчервяване, притеснение и коктейлът "Стига с тези комплименти" е готов! Ври, кипи, мехури пука!

Бягаме от доброто признание и се опитваме да го свалим от кожата си, сякаш трябва да измием ръцете от вируса на свинския грип. Опасни са някак тези комплименти. Може да ни накарат да повярваме в силите си. Представяш ли си да повярваш, че наистина си красива, талантлива, че можеш, че си го направила добре?! Че ти сега го правиш по този начин, а повярваш ли си - какво ли ще стане?!

В същността си комплиментите са просто думи. Но когато идват от хора с чисти сърца, имат най-голяма стойност. Когато са не просто маслен крем (с бучки), а фини еклерчета с пухкав, ванилов пълнеж.

Сдъвкваш.
Преглъщаш.
Натрупваш.
Слагаш добрите думи в сърцето си, то ще ги изтупти и ще ги разлее по вените из цялото ти тяло. И ще станеш още по-добра версия на себе си.

Самокритичен си.
Изискваш.
Изстискваш.
Но не се кодирай с "Не, не е толкова добре!" или "Не е нищо особено".


Да си го изживеем този хубав момент, по дяволите!
В който той ти казва, че си най-красивата на вечерта (или в неговите очи); в който получаваш бонус за добре свършена работа; в който в чинията не остава и троха и всички на партито са с доволни усмивки и пълни стомаси...


Един много приятен експеримент по повода, на който попаднах тези дни. Авторката на видеото забелязва, че хората не мислят положително за себе си. Целта на видеото е да покаже, че всички са красиви по свой собствен начин. Комплиментът ги прави щастливи. Трябва да започнем да вярваме повече в себе си и повече да се обичаме.



Приеми хубавите думи и просто бъди.
Разцъфти!


0 Коментари