Златни попсове, кюфтенца ангели, гофрети с пипетки и други идеи, с които детският рожден ден да заблести


Да организирам детски рождени дни е предизвикателство, което особено много ме радва. Обожавам да измислям забавления, украси и храна. Усещането да изненадаш и зарадваш някого ми е супер приятно и може да ме държи будна и пълна енергия с дни. Адът за мен е да си организирам почивката и да ми се налага да сравнявам цени на хотели и да чета мнения. Но да ровя за идеи и да правя своите импровизации за партита (особено детски) ме кара да се чувствам в свои води и определено е моето нещо. Може би защото има по малко от всичко, което обичам и е част от мен - лудост, готвене, веселба, цветове, hand made. Така че, ако имате нужда от помощ, съдействие, идеи, вдъхновение, коментар, съвет или нещо да приготвя за вашия повод - насреща сме и аз и голямото ми удоволствие, с което ще го направя.

Ето така се случи рожденият ден на дъщеря ми тази година. Извинявам се, че снимките не са много хубави, но пък настроението е един път!

Темата

Рождените дни на Дария винаги са имали тема. Така е по-лесно. Поне за мен. И декорацията, и дрехите, и почерпката са навързани в една линия и така се получава последователност, която води до... елегантност. Рождените й дни са били на следните теми - 1 годинка - копчета, 2 годинки - жаби, 3 годинки - Скай (от Pаw Patrol), 4 годинки - Попи (от "Тролчетата") , 5 годинки - котки русалки, 6 - диско парти. 


И макар в магазините да няма конкретни фигурки, които се обвързват с диско парти, имам предвид всички онези чашки и чинийки с еднорози, Пламъчко, Барни и др., има начин всяка идея да стане реалност. В главната роля вкарах блестящите цветове - златно, сребърно, въобще диско нюансите, които правеха атмосферата през 80-те незабравима. А и това са деца на 6. Те обичат да блестят, да впечатляват, да свети. Бързо и лесно се сдобихме със златни покривки за масите, златни балони с надпис PARTY и 6, златна свещичка за тортата, картонени чашки в розов и син металик за децата и чашки със златен надпис All you need is love and wi-fi (и пуснахме wi-fi за свободен достъп на гостите) за родителите. 


Идеи за забавления

Всяко детско парти трябва да има занимания за децата. Да, те са деца и може просто да си играят - с играчките на рожденика или с новите му подаръци, но понякога това не е достатъчно. Предварително измислените забавления превръщат обикновеното идване на гости в специално парти. Това е моето мнение. Или е просто защото обичам да измислям активности за децата и да ги гледам и слушам как се кискат и радват.

Свирки

Купих разноцветни дървени свирки с картиени накрайници за всички деца. Доста рисково, като се има предвид, че сме в затворено пространство и децата са 9. Но - не забравяме най-важното - на децата да им е забавно!

Цветни очила за танци
Диско партито няма да е диско, ако няма танци. За повече цвят купих рамки за очила в различни цветове. Play на предварително подбраните парчета, мама показва стъпките и малчуганите следват - кой както може и с колкото доза артистизъм има в завидните си 116-140 см. Изключително съм доволна, че Дария все повече надава ухо за хубави български песни и слуша групи като "Обичайните заподозрени", "Мерудия", "Обратен ефект" и др.


Украсяване на кексчета
На детски рожден ден трябва да има шарено и цапаница. За да станат обикновените предварително изпечени ванилови кексчета диско, имаха нужда от деца. А децата имат нужда само да им кажеш - хайде! Изпекох кексчетата, като предварително сложих в центъра на всяко розов или син крем. Не да ги деля на момичешки и момчешки, а просто така - за разнообразие и забавление. И защото нямам много други ярки бои за оцветяване. Подготвих бяла и синя сметана, златни захарни стрелички, червени захарни устни, розови кристалчета, бели топчета, звездички и златисти перлички. Момичета, момчета, големи и по-малки - всички украсяваха с огромен интерес. Пред всяко дете сложих малка лъжичка за сметаната, а останалото по средата. Така се учат също да споделят и да се изчакват. Задължителна след това е снимката с кексчето, както и да го покажат на мама. Супер горди бяха със себе си и с направеното с ръцете си.





Балони
Тук има толкова разновидности, че се чудя как балоните не присъстват във всяка украса, на всеки повод. На входната врата поставих арка от балони, за да се вижда отдалеч къде е партито. В антрето позиционирах два светещи в неоново зелено в тъмното балона. Издържат 15 часа, затова трябва да се прецени кога точно ще бъдат надути. В детската стая имаше балони за игра.

Подаръчета за гостите
Моливчета в разноцветни диско цветове с емоджита на върха. Уж обикновен молив, пък така да му се радваха. Е, разбира се, Марти Спасов, който е гаджето на Дария в момента, получи и количка, но... така е в любовта - винаги получаваш повече, когато я има.

Какво приготвих за почерпка

1. Ангели кюфтенца

Оказаха се наистина много вкусни и атрактивни за всички. Лесни са за ядене, което е важно за парти, на което никой не се спира на едно място за дълго време - само една хапка и всичко е набодено на клечка. Основата е от малко изпечено кюфтенце, следва лист пресен босилек (слага се след като кюфтенцето изстине, за да не повехне от топлото), сварена паста с форма на панделка (играят ролята на ангелски криле) и грахче за главичка. Макароните може да се оцветят предварително - със сладкарски боички, или пък със сок от цвекло, шафран и да се получат розови и жълти. Грахчетата може да се заменят с варен нахут - за вкусово и цветово разнообразие. Тези идеи ми хрумнаха в движение и ще ги пробвам следващия път. Засега направих всички ангели кюфтенца по описания ред на продуктите по-горе.



2. Шоколадови попсове със злато
Супер лесни за праеене и децата ги харесват, защото приличат на близалки. Топчетата се правят от бисквити и масло. На 2 пакетчета меки маслени бисквити се слага 125 г масло. Всичко се пасира и тестото се оставя за 20 минути в хладилник. Овалва се на малки топчета, в които се забиват клечки. Разтопява се шоколад, в който се топват топчетата. Важно е да ги оставите добре да се отцедят, за да не се получава разлята основа и да се наруши кръглата им форма. А също така да се подредят на равна плоскост, застлана с хартия за печене или алуминиево фолио, за да не залепнат. Потапях в шоколад 2 пъти, за да има по-плътна коричка. През 2-3 бонбона поръсвах с малко златна и синя боя на прах, която леко духвах към останалите. Така се получава фино оцветяване и боичките имат посока. Престояват в халдилника, докато дойдат гостите.


3. Маслени момиченца


Направих по тази рецепта за лазарки от маслено тесто. Използвах по-малка формичка за роклята и оформих главичките така, че да изглеждат с прическа на две опашки. Това беше любимата прическа на Дария, докато имаше по-дълга коса. Изрязаното с формичка кръгче се прегъва и в средата се слага парче цветен локум. Има розов, жълт и зелен - колкото повече цветове, толкова по-сико. Главичката се прави от топченце тесто, а с друга формичка леко се оформят резки за бретончето. За украса - сварен кускус на звездичи, осветен в червено.



3. Гофрети с пипетки кленов сироп
Компонентите са 3 - квадратче от гофрета, топче от бисквитеното тесто от попсовете и пипетка, пълна с кленов сироп. Дългото й връхче минава през топчето, а когато горната част се стисне, кленовият сироп се излива в гофретата и в устата. Исках да изпека домашни гофрети, но реших да спестя малко време и купих готови. Пипетките издирвах в няколко специализирани сладкарски магазини, които не успяха да ми предложат нищо, и накрая открих в най-близката аптека с цена 10 ст. Аптекарката толкова се зарадва, че някой й ги купува, че ми подари още толкова, колкото платих.


И още:

- кифлички със сирене и със сливов мармалад;
- пълнени франзели с пастет, горчица, яйца и кисели краставички;
- целувки гъбки
- пуканки
- микс от ядки - бадеми, кашу и лешници

Търпение (за неизбежните, кратки детски скандалчета и драми), усмивки, настроение и добри думи и пожелания - това е всичко останало, което е нужно за детския рожден ден и не се открива в магазина. То е в сърцето!



0 Коментари