Любовно писмо за... чийзкейка


Първият път, когато опитах чийзкейк... беше като първия път на много жени – големи очаквания преди това, още по-голямо разочарование след това. Явно онова, по което са луди американците, нямаше тази власт над мен и не ме впечатли. A и изначално американската мечта не ме е привличала. Истината е, че просто не започнах с най-доброто. Това важи и за онези жени, които остават разочаровани след първия си път. Просто изборът и търпението, оказва се, са важни и за двете – и за секса, и за десертите. Защото от чийзкейк до чийзкейк, както и от мъж до мъж, има такава разлика, каквото от шкембе чорбата на баба ти до шкембето на Централна гара.
„Греховете“ на този за първи път опитан чийзкейк бяха:

- боровинки от отдавна сварено сладко
- бисквитен блат с плосък, невълнуващ вкус
- продукт на известен бранд за бързо хранене, който залага повече на разпознаваемостта на марката и достъпността на локациите, отколкото на качествени продукти и вкус

Всъщност греховете си бяха мои. Защото аз си платих за този чийзкейк и аз го изядох. Много неща се зачеват в грях. От това какво ще се случи после обаче, зависи дали заченатото ще остане сираче, или ще бъде... любов. И така сърцето и стомахът ми бяха разбити от този чийзкейк. Имах си травма за лекуване.




Мисля, че около 15 години по-късно у дома приготвих чийзкейка, в който може да се влюби всеки! А влюбването, знаете, не е лесна работа. Изискват се фини настройки, подходящо време, премерени дози и не малко лудост. Любовта не е за въздържаните. И готвенето не е. Страст си трябва... и качествени продукти.

Приготвянето на чийзкейк е ухажване. Изисква време. Ако не разполагате с достатъчно, просто не се захващайте. Рискувате да останете незадоволени, което е кофти начало за всяка любов.

Чийзкейкът се е приготвял още в Древна Гърция. Първата известна рецепта за него е на римския политик Маркъс Като, който имал увлечения и пишел за земеделие, вино и кулинария. По-късно десертът навлиза в Европа. А на първите олимпийски игри бил сервиран на атлетите, които участвали в игрите.
През 1929 г., Арнолд Робен, собственик на ресторант в Ню Йорк, открил, че чийзкейкът е много по-вкусен, когато се приготвя с крема сирене, вместо с извара. Италианците пък предпочитат да използват рикота. В доста съвременни рецепти присъства маскарпонето.



Домашно приготвени крекери

Основата е важна. Затова, както в любовна връзка, е добре да се подходи честно още от началото. А за да е честно, трябва да знаеш какво слагаш. Цялото си сърце, портфейла, усмивката си, нищо... Най-добрият вариант, когато говорим за основа на чийзкейка, са домашно приготвените крекери. Колкото и да четем етикетите на купените, винаги ще има или Е-та, или оцветители, или пък ще са скъпи.

Използвам тази рецепта:

200 г брашно тип грахам
100 г бяло брашно50 г меко краве масло
1 яйце
70 г кафява захар
80 г течен мед
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
2 супени лъжици вода

Последният път, когато ги пекох, направих 1224 дупчици на две тави крекери.


И приготвих чийзкейк с много сезонни плодове.


 
Изневярата обаче понякога идва, за да облекчи живота ни, да опитаме нещо ново, да бъде по-лесно, а и може да е хубаво. Изневерих на домашно приготвените крекери с бадемови бисквити BILLA. Хрупкави са, не много сладки и за рецептата по-долу са нужни 2,5 пакета. 


Пълнежът

Истинският чийзкейк с печене е с пълнеж, нежен като жена.
С уханна кора, която има лека хрупкавост и ръбче, по което не е опасно да вървиш, защото... е приятно да прокараш език. В пълнежа за този се съчетават маскарпоне и рикота.



Декорацията
Тук е най-сладкото. Така както у хората най-хубавото често е това, което имаме да покажем. Заслужава си да е така само ако и вътре се крие красота и вкусотия. Чиста медена пита и пресни стръкчета розмарин и мащерка. Съчетават се с добре изпечени, хрупкави бадеми с мед. Виктор Юго казва, че ж
ивотът е цветето, за което любовта е медът. 




Необходими продукти


За основата:

крекери
5 с.л. бадемово брашно
55 г захар
100 г разтопено масло

За пълнежа:
300 г захар
250 г маскарпоне
500 г рикота
сокът на половин лимон
4 яйца
1/2 к.ч. мед
2 ч.л. лимонови стърготини
1/2 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. царевично нешесте, разтворено в малко вода


За декорацията
1/2 ч.ч. бадеми
1 с.л. мед
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. лимонови кори
щипка мащерка
Сложете крекерите, захарта и бадемовото брашно в пасатора и смелете, докато станат на прах. Добавете разтопеното масло и отново смесете. Тестото изсипете в кръгла форма с високи бордери и внимателно притиснете с ръце, така че да го оформите на тънка кора по тях. Печете за 20 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.

През това време забъркайте крема за пълнежа. В дълбока купа сипете маскарпонето и рикотата. Чукнете яйцата. Добавете меда, лимоновия сок, корите и ванилията. Разбийте леко с миксер, за да стане на крем. След това добавете нишестето, смесено с вода.
Изсипете в готовата, изпечена основа и върнете във фурната за още около час печене.

С печенето на чийзкейк трябва да се внимава. Основният проблем е напукването му. Разбира се, винаги може да го прикриете с подходящата декорация, защото дори и напукан, той си остава много вкусен. Но за да не стане това, не вадете веднага от фурната. Оставете го в нея, докато тя напълно изстине. Чийзкейкът е капризен към температурните разлики.

Бадемите за декорацията се сипват в тавичка, застлана с хартия за печене, и се заливат с меда и подправките. Объркват се с лъжица. Пекат се 4 минути, след което се разбъркват добре и се пекат още толкова. Когато са готови, оставете да изстинат. Разпръснете ги хаотично по повърхността на чийзкейка. В средата поставете парчетата медена пита. Добре е да оформите така, че да има височина. Няколко стръка прясна мащерка ще дадат свежест и цвят. Може да добавите и плодове. В единия вариант добавих пресни ягоди,които потопих в шоколад и оцветих със златна боичка.


Aз нямам претенции, че приготвям най-хубавия чийзкейк, нито че спазвам всички правила на кулинарията. Със сигурност не съм направила и най-добрите снимки. Но знам, че е вкусно, с душа и ще се запомня. Аз така и обичам... 

0 Коментари