Защо казваме "Ми, не", когато ни се иска да кажем "Ми, да"? Защо не съм край морето?!


Синьо пространство - това е специалният термин, който вече си има онова усещане за спокойствие, което дава пребиваването на плажа, край морето. Синьо пространство е ефектът  от комбинацията на успокояващи миризми и звуци на вода върху човешкия мозък. Според учените това не е просто спокойствието, което дава почивката, а промяна в начина, по който мозъкът реагира на околната среда, карайки ни да се чувстваме щастливи, спокойни и възстановени. Нещо много повече от облекчаване на болката в раменете от постоянното седене в офиса, успокояване на очите от постоянното взиране в монитора или излежаване до късно, което най-накрая е заместило досадното ранно ставане.

Просто виждам как при споменаването на синьо пространство всички леко примижават, накланят глава наляво, разливат се целите в усмивка и комуникацията с тях става малко по-трудна, защото се отнасят в спомени и вече не са тук. Ехоооо....

Като цяло, това синьо пространство въздейства по четири различни начина.

1. На плажа сме повече стегнат качамак, отколкото треперлив белтък - т.е. намалява се стресът

Водата е най-силният лек на природата срещу стреса в живота. Тя е пълна с положителни йони, които могат да ни накарат да бъдем по-спокойни. Така че, независимо дали плуваме или просто потапяме пръстите си във водата, със сигурност се чувстваме по-релаксирани.

2. Край морето сме повече меренг с рубини от нарове, отколкото социалистически целувки - т.е. ставаме по-креативни

Чувствате ли се като в задънена улица? Учените често казват, че светлината в тунела е именно на плажа. Взорът в морето ни позволява да изчистим главата си от проблемите и мислите, които ни гнетят и да подходим към преодоляването на трудностите по по-творчески начин. Седенето на плажа е вид медитация. Спокойствието ни позволява да размишляваме добре точно върху това, върху което е нужно, без да се разсейваме.

3. Повече бухнал кекс, отколкото сплескан тутманик - плажът и морето намаляват чувството на депресия

Хипнотичният, повтарящ се звук на вълните, в съчетание с гледката и миризмата на море са супер силни предпоставки за навлизане в състояние на медитация. Дори и просто да гледате в една точка, може да изчистите ума. Това помага да се отдалечим на безопасно разстояние от ежедневните проблеми, да ги погледнем отстрани и по-лесно да се справим с тях.

4. Повече удивителни, отколкото точки - времето, прекарано на плажа може коренно да промени гледната ни точка за живота. 

И то да го промени към по-добро! Защото виждаш как може да се живее за момента, но и как може да се справиш с трудностите на зимното море, силен вятър и бури, ако живееш в рибарско селище, например. Попиваш от романтиката на изгревите, но усещаш и носталгията на залезите.

Природата като цяло винаги е била фактор за по-здравословен и щастлив живот. Но плажът и морето просто са с космически измерения. Те са добри и за душата!

Всички искаме на морето. А защо не правим това, което всъщност искаме?

Защото си мислим, че имаме време.
Защото чакаме подходящият момент.
Защото си мислим, че всичко е пред нас. 



Защо аз не съм край морето?!


"Тук имаме море, планина и земя. Вие в София какво имате?" - ме попита един приятел скоро. Имам отговори - много и дълги. Но отговорът трябва да е простичък и кратък. Дълго ли е - става съмнително!


0 Коментари