Как да боядисваме яйцата с природни бои


Боядисването с билки, корени, зеленчуци и плодове си е истинска магия. Боядисването с природни багрила не е нещо ново и модерно, както мнозина си мислят. Напротив - така са боядисвали бабите ни, техните майки... Моята баба използваше орехова шума, за да боядисва преждата, от която после ни плетеше жилетки. Ако цвят от зеленчук или тревичка проникне през спукана черупка в яйцето, ще усетиш вкуса на зеленчук или тревичка. Но ако цвят от боичка (прахче, листче, течност) проникне през спукана черупка в яйцето, ще усетиш... химийка.

Използвах следните продукти:

За червено - цвекло.
За зелено - коприва.
За жълто - шафран.
За оранжево - лучени люспи.
За синьо - домашно вино.
За лилаво - червено зеле.


Измих яйцата, сложих кърпи на дъното на тенджерите, за да предотвратя удар и спукване, сипах студена вода, сложих по 1 ч. л. сол и във всеки съд добавих багрилото. Пропорцията, която спазвах, е така известната - на око. Включих котлоните на ниска температура и оставих магията сама да се случва.

А какво се случи всъщност и кое яйце в какъв цвят се боядиса?

Първото и най-важно, което научих, е, че боядисването с природни багрила ще даде най-добри резултати, ако яйцата са бели. Цветовете са по-бледи и пастелни от тези, които се постигат с боички в пакетчета, затова е добре, ако основата, т.е. яйчната черупка, е максимално светла. Аз използвах кафяви яйца и затова не постигнах максимални резултати. Пъдпъчите яйца пък, на които заложих в големи количества тази година, се получиха красиви дори без да са хванали боя.

Червеното
Когато стържа цвеклото за салата, то боядисва всичко, до което се докосне - пръстите ми, ножа, кухненския плот... Но с яйцата не се получи.

Очаквах цвят в гамата на лилавото или розовото. Всъщност се получиха кафяви яйца.
При все че не само ги сварих във вода с една глава нарязано цвекло, но след това ги оставих да покиснат в отварата от още една глава прясно цвекло, пасирах го и дори застлах яйцата с пюрето.

Жълтото
Шафранът ме изненада приятно. Към 500 мл вода добавих 3 ч. л. Очаквах хубаво жълто.
Всъщност се получиха наистина красиви жълти яйца.

В случая е важно качеството на шафрана. Защото недобрият такъв със сигурност няма да даде и добър цвят. Само сварих яйцата в отварата с шафран, без да ги оставам да киснат. Цветът хвана бързо и беше наситен и ярък.


Зеленото
За зелено могат да се ползват различни зелени треви и листни зеленчуци - магданоз, спанак... Аз използвах 500 грама коприва. Очаквах светлозелено. Всъщност се получи светлозелено.
За да стане хубав цветът обаче, освен че сварих яйцата във вода с коприва, ги оставих покрити с нея още час и половина.



Оранжевото
От години вкъщи е на почит боядисването с люспи от стар лук. Обикновено увивам яйцето в тях и го пристягам в стар чорап. Получават се т.нар. египетски или кехлибарени яйца. Аз лично оприличавам краските на пламъци. Очаквах хубави оранжеви нюанси.
Всъщност се получи наистина наситено оранжево. В тенджера с литър вода добавих люспите от 2 големи глави лук. Оранжевото се получи наситено и силно. Яйцата само се свариха, без да е нужно допълнително киснене.


Синьото
Не бях подготвена да боядисвам и в синьо, но докато чаках яйцата да се боядисат, прочетох, че син цвят се получава, когато яйцата се варят в домашно вино. Рецептата е следната - вино и вода се смесват в съотношение 1:1, добавя се оцет и сол и яйцата се варят в тази смес.
Очаквах да се боядисат в нещо между тъмнолилаво и червено.
Всъщност се получи светъл син цвят.


Лилаво

Лилавото е любимият ми  цвят. Затова нямаше как да го пропусна. Лилаво се постига като се използва червено зеле. За да съм сигурна, че ще се получи  цвят, увих яйцата в листата от зеле, вързах ги с конец и допълнително добавих няколко листа във водата. Червеното зеле боядиса ръцете ми само докато късах листата му, затова очаквах наистина хубаво лилаво.
Всъщност се получи светлолилаво-синьо.


На яйцата, които не получиха цвят, какъвто ми се искаше, и не ми допаднаха, направих декупаж с яйчен белтък. Лесно е - от салфетката се отделя най-горният пласт и се изрязва харесаният мотив. Яйцето се намазва с белтък, салфетката се залепва и върху нея се минава още един пласт белтък. Трябва да се внимава да не станат прегъвки. Колкото по гладко е залепено, толкова по красиво и реалистично се получава.



Съвети, ако решите да боядисвате яйца с природни багрила:

1. Изберете яйца с бели черупки.
2. Ако боядисвате пъдпъдъчи яйца, не преварявайте и не оставяйте да киснат много в отварите, защото естествената окраска на яйцето започва да се лющи.
3. За червено може да използвате билката брош (продава се в билковите аптеки).
4. За жълто, освен шафран, може да използвате куркума или лучени люспи, в които накисвате за кратко вече сварените яйца.
5. За синьо и лилаво се използват сини боровинки или арония. Варят се заедно с яйцата.
6. За кафяво - листа от орехова шума
7. Не варете и не боядисвайте яйцата с отвара от кукуряк, тъй като той е отровен.
8. Цветовете, получени с природни багрила са бледи и не така наситени, но специалистите химици твърдят, че колкото по-ярък е един цвят, толкова е по-вреден.

0 Коментари