Защо са ни нужни хората плевели...




Секунди след като изляза сутрин на терасата, за да погледам, докосна и помириша стръковете в саксии, вече се чувствам по-добре, по-свежа, по-готова да изпия денq, който ми предстои. Сякаш се приземявам след дълъг полет, усмирявам се. Благо ми е. И си мисля, ако така ми действат няколко саксии на терасата, какво би било, ако можех всяка сутрин да излизам с чаша кафе в ръка в моята си градинка. Да стъпвам боса, да галя латинките, да питам граха как е спал... Да, знам, налудничаво звучи.


Миналата седмица прекарах цял ден в градината ни в Герман. О, да - работен ден - колегите бяха в офиса, аз - на село. Окосихме трева, в която на места можех да се изгубя цялата.

Сред природата си ти.
Колкото по-близо си до земята, толкова по-близо си до себе си.
Знам го.
Твърдя го.
Ще споря с всяка жена, която с лекота държи четка за руж, но не и мотика.

Защото това е природата - При-Родата!

Окосихме. Но докато след това лениво си хрупах ябълката под дървото, а отгоре едно птиче ми припяваше високо, си мислех за отношенията между плевелите и култивираните растения, като отношения между добри и лоши хора.

Можем да изтръгнем всички плевели от градината и живота си. Плевелите изсмукват хранителните вещества от почвата, изпиват влагата, тровят живота ни и ни тежат. Но те също така могат да живеят в уникална симбиоза с култивираните растения и това съжителство да е особено благотворно.

Тревите не са зло.... Те могат да са защитници от бури, слънце и набези от горски животни. Преди не знаех, а и никога не се бях замисляла, че едно растение може да помогне на друго и макар привидно да му е враг, всъщност да му е от полза. Нарича се алелопатия. По тази причина например между редовете с домати се слагат стръкове тагетис, а картофите обичат да са в компанията на невена, който гони колорадските бръмбари, и т.н.

Но ако човек те разочарова, трябва ли да го "окосиш" брутално от живота си? Ами ако ползите и вредите от него са били в един интересен баланс, също като при растенията? Ако добротата ни има нужда от невен или полски хвощ, за да расте? Традиционните градинари поглеждат с недоверие към тези буренища. Но малкият ми опит с лука и чесъна в градинката показва, че стръковете около които имаше много от тези треви, растяха буйно, сякаш се състезаваха. И ако наистина лошите са ни полезни по определен начин. Но понеже сме хора, за хубавото очите ни често са затворени?

Отровата може да убие или да излекува, в зависимост от дозата. Лошият човек действа също като плевел - изсмуква те, пречи ти, спира растежа ти. Но когато той е около теб, ти се учиш да бъдеш по-силен, растеш, редом с него, в добрия случай дори го изпреварваш, за да оцелееш.

За да има достатъчно слънце и за теб.

0 Коментари