21 дена щастие. Защото то все си кръжи около нас и ни се навира в лицето...За 21 дни, всяка вечер споделям какво е било онова нещо, което ме е направило щастлива в този ден. По принцип щастието (благодарността) за деня се записва на листче и се пуска в буркан. Обикновено в буркан затваряме камби или лютеница, но малко щастие под капачката няма да е никак излишно. А когато се почувстваш нещастен, тъжен или самотен, бъркаш и вадиш едно листче. И лесно си вземаш пак дозата хубаво, която заслужава. Казват, че за 21 дена се изгражда нов навик. Щастието не е навик. Но за 21 дена и най-големият песимист ще се научи да обръща внимание на малките усмивки, жестове, изненеди и костилки от череши, които животът ни поднася, за да бъдем по-щастливи.


  

Ден 1.

Да заспиш върху мъркащ котарак; Детето да заспи върху теб.  

Ден 2
Силата на звука на 78, така че и съседът отдолу да чуе, и луди танци в неделя. Децата са добро оправдание да си пуснеш на свобода всички лудости, да подскачаш, да се кискаш и хич на не ти е... Когато Дария се запознава с ирландците от The Pogues, няма как да не захвърля задръжки и премерено родителско поведение и да не отпусна душа, гърло и менискус. Щастието е музика
!


Ден 3

Благодарна съм за добрите хора и плодовете на лятото. А когато се съберат в едно, става това. Днес колега донесе тези череши в офиса. Да почерпи. Без повод. Не килограм, не два, а всичко това. От сърце. Как да не си щастлив, като знаеш, че има такива хора. Меки, като душа. И такива плодове. Свежи, като лято.

Ден 4.
Възможността да имам свободното време само за себе си. Да си го правя каквото си искам - да пилея безцелно, да дъвча, да пълня със смисъл, да лежа на пода, твърдейки, че правя коремни преси... Щастлива съм, че мъжът до мен разбира, че не е нужно да правим всичко заедно. Че "задушаване" е техника за готвене, а не нужно поведение за двойка.

Ден 5.
Днес бях щастлива и съм благодарна, че дойде лятото и ядох сладолед - лавандула, черен шоколад и ягоди с босилек. Простичко, без философстване.

Ден 6.
Палците на краката ми са на 3-то място по красота при трима участници в съревнованието. Лошата новина е, че имам грозни палци. Добрата е, че най-най-грозните, според Дария, са на място 1000. Та явно не съм съвсем зле. Днес съм щастлива, че Дария има въображение, а и обяснение. И че се кикотихме привечер по улиците заради тези палци. Нейните били най-красивите естествено!
 
 


Ден 7.

Обяд на тревата, под едно дърво, в центъра на София. Гурмето не е само в ресторантите. И ходене боса - по алеите, тревните площи, пешеходната пътека. Глътчици живот!

Ден 8.
Щастлива съм, че за пръв път в живота, си намерих четирилистна детелина. Не че ще ме затрупа късмет. Напротив - няколко часа по-късно приятелка ме разочарова отново. Но намирането на четирилистна детелина е от онези неща, за които просто важи принципът "И на мен да ми се случи веднъж!" Щастие си е...

Ден 9.

Ако цял ден не ти е било щастливо, не бързай да го отписваш. Изчакай залеза.
В небето имаше прекрасни розови отблясъци, много златно и дори една удивителна от бели облаци. Как да му сложиш точка тогава на този ден?!

Ден 10.
Трудничко беше с намирането на щастие днес. От онези дни, в които не ти се иска да си ставал от леглото. Тя - с херпангина; той - със счупена кола. На детето здравето и на мъжа техниката като не са добре, значи нищо не е добре. И тогава Дария казва - "Ще си споделя бонбоните с тати и ще му ги подредя красиво, за да го разведря". И ми става толкова мило от нейната емпатия. И по детски чистото й желание да зарадва друг, който има причина да е нещастен. Щастието е плаващо... Щастието е шарен бонбон.
 
 

Ден 11.
Няма безоблачно щастие.

Ден 12.
Мислех да споделя супер дълбоки размисли за щастието, грозотата и талантливото дете с мързеливи родители... Но се прибрах вкъщи, свалих си сутиена и... О, боже мой! Почувствах се истински щастлива от тази свобода!
Ден 13.
Благодарна и щастлива съм, че има и добри лекари и персонал в болниците! Наложи ни се за кратко да попаднем в Пирогов. Предпочитам да ям гаечни ключове и да пера бельото на Ути Бъчваров, отколкото да доближавам болници, но... Удиви ме милото отношение на всички - от чистачката и охраната, до дамата на регистратурата и сестрата. Има добри хора, има!! ! Бъдете здрави!

Ден 14.
Щастие в жегата. Дори и тези 40-градусови температури ми харесват. О, Исусе! - ще възкликне някой. Може дори моите домати да са - жадни и изсъхнали. Но как да не харесвам вечери, в които си до 23 навън, по презрамки, храниш патиците с бадеми, стъпваш бос, надявайки се мекото, в което ти потъват палците, да е трева, а не кучешко лайно, и всичко е на бавни обороти... Бавно, бавно, за никъде не бързаш, забави...

Ден 15.
Бронята на колата е издрана. Мрън! Това е, защото ходим по разни диви пътеки, където се запознаваме отблизо с камъни и дупки. Прибираме се. На паркинга е паднало огромно изсъхнало дърво. Точно върху нашето място. Добре че отидохме на тази дива пътека с камъни и дупки. Иначе щяхме да имаме купчина желязо и стъкла. Без мрън! Едно малко нещастие може да е голямо щастие!
Ден 16
Дария изяде 3 паници леща, 1 паница боб и за десерт си поиска филийка с мед. Не Попай. Дария. Как да не съм щастлива.?!

Ден 17
Щастието е нормално нещо, мисля си в края на деня, след като днес не се случи нищо ненормално. Такъв един... нормален ден. Обличам си потник и си слагам крем за лице. Вали и няма свободнии таксита. Работя, после танцувам с дъщеря си като тролче и като берген. Правя крем-супа от тиквички с царевица и си мием зъбите заедно преди лягане. Тя спи, аз чета книга. Нормални неща...
 
 
 

Ден 18
Това ще е днешното щастие, няма да чакам чак до довечера. 10 крафт бири, които задължително да опитате това лято.Ден 19
Щастието да видиш как едно камъче става пеперуда. Изключително много ценя уменията и креативността на хората. И онези открития, за които се плесваш по челото, чудейки се как не си се сетил сам. Днес се запознах лично с Роси от Варна (Rossmarin Art), която рисува тези камъчета и прави с тях морски шахове. Около нея имаше много вдъхновени, рисуващи дечица. Изключително красиви камъчета! Децата около тях също.

Ден 20.
Цял ден чета статии за деца - лични, силни истории за осиновяване, рожден ден, аутизъм... И прераждането на родителите, които осъзнават, протестират, изучават, приемат, преглъщат и смилат факта, че детето им е различно. Тръгвам си от работа и вървя след тези майка и дъщеря. Малкото хленчи, иска майка му да му носи раницата. Жената пуска чантата на земята и елегантно продължава. Момиченцето поддтичва, взема си раницата и си я слага на гърба. И аз се разревавам. Ей така, докато си вървя по тротоара, ми потичат сълзите и заради кроткия вятър и мокрото, ми става студено на клепачите. Домъчнява ми за Дария, която не съм виждала от няколко часа; тръпна да видя ще се сдобрят ли майката и момичето... Прегръщат се и си купуват пъпеш. Децата са такова щастие!

Ден 21
21 дни и във всеки - щастие! Не че може. То е просто нормално. Седя си днес на пейката и обядвам. Покрай мен минава циганка с клонки и листа в ръката.
- Вземи си, хубавичке. Добринка да имаш. И любов.
- Не, благодаря - отвръщам.
- Ни щеш?! - и подминава.
Аз любов си имам - за даване, и за получаване. И Добринка си имам. И звъннах на майка ми (Добринка се казва).
И с щастието е така. Имаме си го в живота. Просто трябва някой или ние сами да минаваме от време на време, да подсещаме, да разбутваме листата и клоните. Че лесно го затрупват неща като караница с колега, градушка, недоспиване, ниска заплата, тъпканица в трамвая, бръчки под очите и детски бели. А то все си кръжи около нас и ни се навира в лицето ту в нямерени на пътя стотинки, ту в детски мъдри думи, ту в целувка по рамото, докато месиш хляб, ту в подшушнато от чистачката в магазина "Тия кайсии не са много хубави".
 
 

0 Коментари