Когато някой ти напише „изключително самотен“ съм... Не хуквай!Когато някой ти напише „изключително самотен“ съм... Не хуквай!


Не слагай веднага червилото, за да го спасяваш. Не обувай бързо лилавите боти с тънък ток и не намятай палтото. 

Изключителната самота не протяга ръка.
Не крещи.

Изключителната самота е толкова тиха, че всички я чуват чак когато вече е късно.

Тази седмица научих, че трябва да спра да спасявам хората. Да спра да давам (непоискано), да спра да се ослушвам за замълчали си приятели...

Защото докато раздавам думите и сърцето си, губя дъха си. Губя усмивката, мокрото във външния ъгъл на окото и слънчевото в косата си. Превръщам се в сивото човече, което се стопило във въздуха, след като раздало всичките си цветове на папагали, зебри и пауни. Станало прозрачно и пук! – изчезнало.

„Имаш най-малкото и красиво сърце, което някога съм виждал“ – ми каза преди години един кардиолог. Господи, нищо не знае той!

Не знае колко хора, усмивки, сълзи, любов и писъци е събрала тази малка мърдаща топка с големината на юмрук. Да каже, че е малко означава, че вижда двуизмерно. Защото в това сърце винаги е имало и ще има място за цялата вселена, планетата Диди и всички спътници и астероиди на любовта.

Но тази седмица научих, че това сърце трябва да се пази. И негов пазител не е кардиологът, не е йога инструктурката, която ми се усмихва всеки ден от екрана, нито чашата вино вечер, в която добавям и джаз. 

Аз съм пазител на собственото си сърце. И макар да готвя добре, разбрах, че не бива да го поднасям топло, приятно ухаещо и леко подправено с лют пипер в чиния на никого. Дори на този, който ми слага свещи на масата и свири за мен на китара.

Направих една голяма стъпка напред, а след това две назад. И това не е липса на проактивност. Това е танцът ми с вселената. В този танц мисълта ми непрекъснато се лута – сутрин съм готова да завъртя Земята наобратно, вечер притихвам, плача на тъмното рамо на нощта и режа с голямата ножица ненужни приятелства.

Който иска остава. Който не е поискал, не бива да се страхуваме да загубим. Защото това не е загуба. Това е разместване, почистване и проветряване. Празно никога не остава такова. Би било излишна загуба на пространство и енергия, ако е така, и животът много добре го знае.

Вместо да облека дебелото зимно палто, след като някой ми е написал „изключително самотен съм“, предпочетох стария любим пуловер. Той ухае на мен, топъл е и ме кара да се чувствам в безопаснот.

„Мантрата: Всичко, което трябва да знам ми се разкрива. Всичко, от което имам нужда идва при мен. Всичко в моя живот е наред. Аз съм в безопастност."


Това ми казва една жена, скоято се срещам всяка сряда, точно в 6.


Не всички токчета са направени, за да тичаш с тях към някого. Най-елегантни са тези, които носиш с ясен поглед, знаеш какво искаш и минаваш бавно през живота.

Не хуквай! 

0 Коментари